Warner Bros. Poland, Telewizja Polska S.A. Program 2, PROMISS Ewa Wachowicz oraz Robert Makłowicz prezentują Państwu kolejne dwie płyty z serii wydawniczej Podróże kulinarne Roberta Makłowicza. Seria ta obejmuje tematycznie zestawione odcinki znanego programu telewizyjnego TVP2, po raz pierwszy dostępne na DVD! Składa się ona z 6 indywidualnych kompilacji (na każdej 5-6 odcinków popularnego programu kulinarnego i ok. 25 przepisów).
8 września pojawią się na rynku dwie nowe kompilacje obejmujące niezwykłe kulinarne wyprawy w rejony Żmudzi, Wilna i Lwowa, gdzie smak dziczyzny, sera, placków i zup zabierze Was na kresy. Będziecie też mogli poznać, jak smakuje najprawdziwsza czernina i zrazy rodem z "Pana Tadeusza" Adama Mickiewicza oraz przygotować wyśmienity chłodnik litewski oraz bliny i kartacze! Ale to nie wszystko, Robert Makłowicz odsłoni przed Wami również tajniki polskiej kuchni i przygotuje na ekranie: zupę i pieczeń z dzika, solankę rybną i najprawdziwszy weselny smalec.
Smaki kresowe oraz Smaki sentymentalne pojawią się na DVD już 8 września!
Dotychczas na rynku ukazały się dwie pierwsze kompilacje: egzotyczne, wakacyjne Smak Wenecji i Bolonii oraz Smak Andaluzji i corridy (12 maja), a pod koniec roku planowana jest kolejna, trzecia seria - Smak Bożego Narodzenia oraz Pakiet kolekcjonerski (6 listopada).
Cykl Podróże kulinarne emitowany jest na antenie TVP2 od 1998 roku. Dotychczas powstało ponad 170 odcinków programu, cieszącego się szczególną i niesłabnącą popularnością wśród widzów.
Teraz niezwykłe kulinarne podróże i wyjątkowe przepisy zostają wydane przez Warner Home Video na DVD!
Zapraszamy do kolekcjonowania!
Robert Makłowicz - Mistrz kuchni
Robert Makłowicz - znany smakosz i wytrawny koneser kuchni z wielu regionów świata, urodził się w Krakowie, z wykształcenia jest historykiem, a z zamiłowania - kucharzem i podróżnikiem. Jego program telewizyjny od lat przyciąga przeszło milionową publikę, a przepisy prezentowane na antenie potrafią zaskoczyć swą oryginalnością niejednego wyrafinowanego znawcę sztuki kulinarnej. Karierę w mediach rozpoczął jako dziennikarz "Gazety w Krakowie", regionalnego dodatku "Gazety Wyborczej", w której przez kilka lat prowadził rubrykę "Jadłem w.". Jego autorski program telewizyjny powstaje od 1998 roku. Robert Makłowicz wydaje również książki z przepisami, wzbogacone o barwne anegdoty dotyczące pochodzenia omawianych potraw, publikuje w "Newsweeku".
Program Podróże kulinarne Roberta Makłowicza to nie tylko intrygujące przepisy, ale również niezwykle atrakcyjna formuła. Dania przyrządzane są w oryginalnej scenerii kraju, z którego pochodzą, a ich przygotowanie okraszane jest zawsze sowitą porcją ciekawostek z zakresu historii i kultury danego regionu. Podróże kulinarne Roberta Makłowicza ukazują się na antenie od 8 lat i każdorazowo gromadzą przed telewizorami ponad milion widzów!* Teraz te wyjątkowe kulinarne podróże będą dostępne również na DVD - to nie lada gratka dla wielbicieli Makłowicza oraz dla wszystkich tych, którzy chcą spróbować swych sił w kuchni.
8 września zostaną wydane kolejne - 3 i 4 część - płyty z serii Podróże kulinarne Roberta Makłowicza.
*Dane Telewizji Polskiej.
Smaki kresowe
".Wrzawa wielka dookoła, lecz ja, darmo tchu nie tracę. Zbrojny w sztućce srebrne, gnębić ruszam cepeliny i kartacze. Szczęk metalu wszędy, wśród zastawy atak idzie za atakiem, to gołąbka sprawienie dźgamy, to znów placki ziemniaczane, i choć z lewa bigos już podano, schab w maślance zaś od czoła, fraszką to nazywam, apetyt biesiadników pokonać ich zdoła."
Płyta z kuchnią kresową to 6 smakowitych podróży:
- Smak Żmudzi
- Wileński smak
- Litewski smak
- Lwowski Smak
- Smak Małej Litwy
- Smak Soplicowa
Dodatkową atrakcją są zamieszczone w dodatkach na DVD przepisy prezentowane podczas zawartych na płycie odcinków. Smaki kresowe to wspaniała wycieczka kulinarna w rejony Żmudzi, Litwy i Ukrainy.
Wydanie DVD :
- Interaktywna książka kucharska z przepisami prezentowanymi w odcinkach
Smaki sentymentalne
1974 rok. Mój pierwszy autostop. Nowi ludzie, krajobrazy, smaki. Pierwsza okazja do Warszawy (te bliny z kawiorem!), później Bieszczady i słynna ziemniaczanka na dziczyźnie, po drodze jakieś wesele - rosół i gęś nadziewana (nigdy później tak się nie objadłem). Po kilku dniach góry, Zakopane i.dancing! Tak, tak, to były czasy.i miały swój smak.
Płyta z polską kuchnią sentymentalną to 5 kolejnych smakowitych podróży:
- Bieszczadzki smak
- Warszawski smak
- Wesela smak
- Dancingowy smak
- Dawnych wspomnień smak
Dodatkową atrakcją są zamieszczone w dodatkach na DVD przepisy prezentowane podczas zawartych na płycie odcinków. Smaki sentymentalne to wspaniała wycieczka kulinarna w czasy, które może przybliżyć wspaniała polska kuchnia - pieczeń z dzika, kotleciki pożarskie, gęś nadziewana kaszą i wiele innych.
Wydanie DVD :
- Interaktywna książka kucharska z przepisami prezentowanymi w odcinkach